Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Οδηγός
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δίνουν μια σημαντική ευκαιρία, ειδικά για τους νεότερους. Όσοι δεν το έχουν εκμεταλλευτεί μπορεί να νιώθουν ανασφάλεια στη δουλειά τους ή απλά να επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και να συμβαδίσουν με τις τρέχουσες τάσεις.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υστερούσε στην Ελλάδα. Αυτό άλλαξε όταν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1992 και τελικά άρχισε να λειτουργεί το 2000, εισερχόμενο έτσι και επίσημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Από την ίδρυσή του έχει γνωρίσει μεγάλη αποδοχή από το ελληνικό κοινό, που φαίνεται να διψάει για γνώση και αναγνωρισμένο πτυχίο.
Στη συνέχεια, ιδρύθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (OPC) στην Κύπρο με την πλειοψηφία των αιτούντων να έχουν διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα.
Το ΕΑΠ αποτελείται από τέσσερις σχολές: Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Από αυτά τα τέσσερα μόνο το τελευταίο δεν παρέχει προπτυχιακό. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρει τρία προπτυχιακά προγράμματα: «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» και το πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός».
Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών έχει ένα ιδιαίτερα περιζήτητο προπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών που προσελκύει πολλούς υποψηφίους.
Τέλος, η Σχολή Επιστημών & Τεχνολογίας προσφέρει δύο προπτυχιακά μαθήματα, και συγκεκριμένα «Πληροφορική» και «Σπουδές Φυσικών Επιστημών».
Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε αυτό το ευχάριστο ταξίδι μάθησης, θα πρέπει να ξεκινήσετε υποβάλλοντας αίτηση από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Επιπλέον, πρέπει να παραμείνετε υπομονετικοί σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Το τελευταίο είναι απαραίτητο, καθώς η τελική λίστα των μαθητών που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα βασίζεται σε κλήρωση. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν χρόνια, αλλά η τύχη δεν τους χαμογελάει.
Κάτι που είναι λογικό μιας και σε ορισμένες (ευτυχώς σπάνιες) περιπτώσεις, η αναλογία των αποδεκτών φοιτητών προς τους αιτούντες υπερβαίνει το 1:20 (δηλαδή μία θέση για κάθε είκοσι αιτήσεις).
Αν κληρωθήκατε, πρώτα από όλα συγχαρητήρια!
Το αρχικό βήμα έχει γίνει. Τώρα πρέπει να αποστείλετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα εγκαίρως, καθώς οι ημερομηνίες λήξης είναι προκαθορισμένες και κάποιος άλλος υποψήφιος μπορεί να αντικατασταθεί εάν δεν τα στείλετε χωρίς καθυστέρηση.
Και τώρα το πτυχίο.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το δέκατο ένατο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα, δηλαδή τα πτυχία του είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα.
Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο, η διάρκεια σπουδών είναι τετραετής. Κάθε χρόνο προσφέρονται στους φοιτητές από μία έως τρεις Θεματικές Ενότητες και η καθεμία επιβαρύνεται με δίδακτρα 550 ευρώ. Κατά συνέπεια, μετά την αποφοίτησή σας θα είχατε ξοδέψει 6.600 ευρώ συνολικά για όλες τις ενότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κάθε Θεματική Ενότητα κόστιζε 440 ευρώ και είχε αυξηθεί στα 700 ευρώ.
Επιπλέον, όσοι είναι σοβαροί στις σπουδές τους μπορούν να επωφεληθούν από τις υποτροφίες του περνώντας επιτυχώς 3 Θεματικές Ενότητες με ελάχιστο βαθμό 8,5 και άνω.
Η συμμετοχή δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο γίνονται πέντε συναντήσεις κάθε χρόνο.
Η εξοικείωση με τους υπολογιστές είναι απαραίτητη για να μπορείτε να συμμετέχετε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, καθώς όλες οι εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Σε κάθε εργασία, απαιτείται να γράψετε τέσσερις γραπτές εργασίες που κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 λέξεις. Επιπλέον, γραπτές εξετάσεις θα διεξαχθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο στην αντίστοιχη περιοχή σας.
Κατά συνέπεια, η αποφοίτηση από αυτό το πρόγραμμα απαιτεί την ολοκλήρωση 48 εργασιών και 12 γραπτών εξετάσεων.
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάθε θεματική ενότητα αντιστοιχεί σε περίπου 3 πανεπιστημιακά μαθήματα και επομένως ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων δεν είναι ασήμαντος. Η εκπόνηση των εργασιών μπορεί να φαίνονται τρομακτικές στην αρχή, αλλά με λίγη βοήθεια, θα αποκτήσετε γρήγορα αυτοπεποίθηση και θα δημιουργήσετε τον δικό σας ρυθμό.