Είναι πραγματική απειλή ή μπλόφα το (πυρηνικό) μήνυμα που προέρχεται από τη Μόσχα;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ένα νέο αμυντικό πακέτο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και ο πύραυλος ακριβείας «Joint Standoff Weapon», με εμβέλεια που φτάνει έως και τα 130 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να εκτοξευτεί από μαχητικά αεροσκάφη και δίνει την δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγαλύτερη απόσταση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την ενίσχυση, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο θα αξιοποιήσει το πακέτο «με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με ένα τετράλεπτο βίντεο, στο οποίο ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τη στρατηγική της Ρωσίας για τα πυρηνικά. Η Μόσχα, όπως είπε, «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης, ακόμη κι αν ο εχθρός χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα, εφόσον αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία».
Μέχρι πρόσφατα, η ρωσική στρατηγική για τα πυρηνικά όριζε ότι η χρήση τους θα ήταν επιτρεπτή μόνο εάν απειλείτο η ύπαρξη του κράτους. Η αλλαγή αυτή στη στάση της Ρωσίας έχει ουσιαστική σημασία.
Τι είπε ουσιαστικά ο Πούτιν; Αν επιχειρήσετε να μας καταστρέψετε χρησιμοποιώντας τον Ουκρανό σύμμαχό σας, θα ανταποδώσουμε χτυπώντας τόσο τον σύμμαχό σας όσο και εσάς!
Η απειλή αυτή συνοδεύτηκε από αναφορές για λίστα χωρών που θα μπορούσαν να πληγούν από τη Μόσχα σε περίπτωση αντιποίνων. Ωστόσο, αυτή η λίστα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Το ερώτημα παραμένει: είναι πραγματική η απειλή που προέρχεται από τη Μόσχα ή πρόκειται για μπλόφα; Θα οδηγήσει αυτή η αλλαγή στρατηγικής σε συγκεκριμένες κινήσεις στις επιχειρήσεις της Ρωσίας; Η εφημερίδα Washington Post εκτιμά ότι οι απειλές της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών είναι «κάτι περισσότερο από εκφοβισμός».\
«Οι πυρηνικές απειλές έχουν γίνει συνήθεια για το Κρεμλίνο», σημειώνει ο καθηγητής Μαξίμ Σαρτσάκ από το Κέντρο Διεθνούς και Αμυντικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «έχουμε μπροστά μας πολλά απρόβλεπτα χρόνια αντιπαράθεσης».
Πυρηνικά drones και υπερηχητικοί πύραυλοι θα γίνουν πλέον τακτικό μέρος των στρατιωτικών ασκήσεων. Τα πυρηνικά όπλα θα προωθηθούν πιο κοντά στις περιοχές του αντιπάλου. Στρατηγικοί πύραυλοι, αεροσκάφη και πυρηνικά υποβρύχια θα εμφανίζονται συχνότερα κοντά στα σύνορα.
Φυσικά, αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικών «ατυχημάτων» και η παγκόσμια «ισορροπία του τρόμου» που κυριάρχησε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου χαρακτηριζόταν από σταθερότητα. Δυστυχώς, τα σημερινά γεγονότα εξελίσσονται σε πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί σε αχαρτογράφητη περιοχή. Εάν δεν αναγνωρίσουμε τους κινδύνους, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.